Kecskeméti Cifrapalota

„CIFRA PALOTA, ZÖLD AZ ABLAKA”

Kecskemét a városi tanácsa az első bérháznak szánta az épületet. A tervezéssel Lechner Ödön tanítványát, Márkus Gézát bízták meg, akinek ez volt az első önálló műve. Az U alakú, kétemeletes épület földszintjén üzlethelyiségek, az első emeleten a Kereskedelmi Kaszinó díszterme (Pávás terem) és egyesületi helyiségei, míg a másodikon bérlakásokat alakítottak ki. Földszinti helyiségei boltozottak, az emeletiek síkmennyezetesek.

Az épület belső díszítése visszafogott, csak a Páva teremben és a lépcsőházban található ornamentika, a terem neve a páva motívumokból adódik. A külső homlokzaton a magyar mellett a bécsi szecesszió elemei is megjelennek.

A külső homlokzat leglátványosabb része a Zsolnay majolikával fedett díszítőelemek sora. Az épület homlokzatán és a tetőn pirogránit plasztika is látható. A népi mintákra, motívumokra épülő díszítés az épület homlokzatának hullámvonalát követi. Az épület a II. világháború után – 1945 és 1982 között - szakszervezeti székházként funkcionált, később a városi képtárnak adott otthont. Jelenleg itt található a Nemes Marcell műgyűjtő által a városnak adományozott képtár.

Az épület helyszíne: Kecskemét
Épült: 1902
Stílusa: szecessziós
Tervezte: Márkus Géza
Az épület koordinátái: é. sz. 46° 54′ 30″, k. h. 19° 41′ 42″
Méretarány a Mini Magyarországban: 1:25

TUDTA?

A tetőcserepek is a Zsolnay Porcelángyárban készültek

Az épületről gyermekdal is született

A növénnyel benőtt udvar, valamint az épület kéményeinek kialakításában „Gaudis” elemeket is fel lehet fedezni

A 81 képből álló városi képtár Nemes Marcell felajánlásával jött létre, a gyűjteményben olyan festők műveivel is találkozhatunk, mint Rippl-Rónai József, Székely Bertalan, Munkácsi Mihály, Vaszary János, el Greco, Rubens, Rembrandt vagy Goya

A Páva teremben látható tükör pontos mása látható a Magyar Szecesszió Házában

A KECSKEMÉTI CIFRAPALOTA SZÁMOKBAN

Az első emeleten lévő Kaszinó díszterme (Pávás terem) 150 négyzetméter nagyságú

FILMEK, TÖRTÉNETEK, AMELYEKBEN SZEREPEL

Cifra palota – népdal

Az egyik kémény képe