Turul-emlékmű

EURÓPA LEGNAGYOBB MADÁRSZOBRA

Az épület helyszíne: Tatabánya
Anyaga: bronz
Szobrász: Donáth Gyula
Stílusa: historizáló
Az épület koordinátái:
47°35'17.2"N 18°24'28.1"E
Méretarány a Mini Magyarországban: 1:10

Feszty Árpád kezdeményezésére Donáth Gyula szobrász alkotta meg a Milleniumra a bronzszobrot, amely egy szárnyait kitáró, nyitott csőrű turul-madár, fején aranyozott Szent-Koronával, karmai között karddal. A szobor már 1896-ban elkészült, anyagi okok miatt azonban csak 1907-ben állították fel - a bánhidai csata 100. évfordulóján. A törtkőből rakott csonka gúlán álló szobrot először 1919-ben a kommunisták rongálták meg, Klebelsberg Kunó megbízásából Keviczky Hugó szobrászművész végezte el a helyreállítást. A Rákosi-korszakban a szobor elbontását tervezték, erre végül nem került sor. Az emlékművet 1992-ben újra felújították, Madarassy Walter szobrász segítségével. A szobor újraavatásán 1992. október 29-én Göncz Árpád köztársasági elnök is beszédet mondott.

TUDTA?

Európa legnagyobb madárszobra

A szobor a 907-es bánhidai síkon vívott csata tiszteletére készült, ahol Árpád legyőzte Szvatopluk vezért, aki itt is halt meg. A csatában maga Árpád is halálos sebet kapott, és három fia is itt esett el.

Történészi körökben maga a csata is erősen vitatott, az MTA egyenesen tagadja, hogy lett volna ilyen hadi esemény. Az Akadémia szerint ha volt is, az 894-ben volt, és nem itt, hanem a közeli Környén.

A szobor Tatabánya címerében is megjelenik.

A szobor eredetileg a Milleniumra készült, és hét különböző, a honfoglaláshoz kapcsolódó helyen állították ki az elkészült szobrokat: Brassóban, Dévényben, Munkácson, Nyitrát, Pannonhalmán, Pusztaszeren és Zimonyban. A szobrok közül négy ábrázolt turulmadarat. Trianon után a határon kívülieket lebontották, megrongálták.

A budai várban a sikló melletti, hat méter magas Turul-szobor szintén Donáth Gyula alkotása.

Tatabányán a szobor autóval és gyalogosan – a Turul-lépcsőn – is jól megközelíthető.

A tatabányai szobortól indul a Turul tanösvény a közeli Szelim-barlanghoz és a Ranzinger Vince kilátóhoz. A szobor környezetét parkosították, esténként díszkivilágítás emeli a hangulatot.

A TURUL-EMLÉKMŰ SZÁMOKBAN

A madár kiterjesztett szárnyai mintegy 15 méteresek

A kard 14 méter hosszú

A városból induló Turul-lépcső 420 lépcsőfokból áll

A Kő-hegy 303 méter magas