A szarvasi Mini Magyarország makettpark

 

A Szarvasi Arborétumban található Mini Magyarország Makettpark, Európa legújabb ilyen jellegű tematikus parkjaként 2013. áprilisában nyílt meg, Szarvas történetének egyik legnagyobb magánerős beruházásaként. A hazánk legnagyobb arborétumában, a Kárpát-medence és a történelmi Magyarország mértani középpontjában lévő attrakció hazánk történelmét, hagyományait, építészeti nevezetességeit mutatja be. Az ország egyetlen interaktív makettparkjában néhány óra alatt az egész országot, sőt a határon túli területeket is bebarangolhatjuk. Nem csak a tihanyi visszhangot lehet itt kipróbálni „miniben”, de többek között a pécsi dzsámiból a müezzin énekét, a jáki templomból kihallatszó gregorián éneket, az Operaházból Melis György híres áriáját is megszólaltathatják a látogatók. Aki még soha nem látta a kecskeméti Cifrapalotát felülről, vagy a tatabányai Turult közelről, nem hallotta még a visszhangot a Tihanyi Apátságnál, nem emlékszik pontosan kiknek a szobrai állnak a Hősök terén, vagy megnézne egy csatajelentet az egri várban, annak a Mini Magyarország a tökéletes kirándulóhely.

Több hangzó és mozgó makettépület mellett a szarvasi Mini Magyarországban található az ország leghosszabb szabadtéri makettvasút-hálózata is, melyen gombnyomásra indíthatók a magyar vasúttörténet legszebb vonatai, melyek mini hidakon, alagutakon robognak át,  olyan jeles állomásokat érintve, mint a zombori vagy a kétegyházi vasútállomás.

 A mini Balatonon pedig hazánk nevezetes vitorlásai ringatóznak. A mini országjárás közben megcsodálható a kanyargó  mini Tisza és a Duna is, melyek átszelik a parkot.  

A több mint 2 hektáron elterülő park a fejlesztések során évről évre újabb mai magyar, és határon túli makettekkel gyarapodott-gyarapodik. Így 2015-ben Erdély nevezetességei, 2016-ban Felvidék, 2017-ben Kárpátalja, és 2019-től Őrvidék történelmi titkai és építészeti kuriózumai hívták kalandra a látogatókat. Aki még soha nem járt Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján és Burgenland hegyekkel ölelt vidékein, a Mini Magyarország makettparkban egy-egy határon túli nevezetességet is megismerhet. Velük kiegészülve a park immár közel száz makett segítségével mutatja be az ország és a határon túli területek történelmét, földrajzát, építészetét, néprajzát, hagyományát.

Az év minden szakában varázslatos élménypark legtöbb makettje 1:50 léptékű, bár néhány esetben ettől eltérő méretaránnyal is lehet találkozni, hiszen fontos szempont volt, hogy minden korosztály számára egyaránt élvezhető méretűek legyenek az építmények, azaz a gyerekek számára is befogadható, élvezhető méretű makettek készüljenek, a felnőttek pedig olyan perspektívából láthassák az épületeket, amilyenből korábban soha. 

Az épületek elhelyezése a szarvasi Mini Magyarországban a földrajzi elhelyezkedést követi, felülnézetből kirajzolódik az országhatár és a határon túli területek alakja is.

A téglaburkolatú sétányokat –  melyeken babakocsival és kerekesszékkel is könnyű a közlekedés – padok és loncokkal befuttatok pergolák szegélyzik, ahol kicsit elidőzhet, gyönyörködhet a látogató. A Mini Magyarország makettpark szervesen illeszkedik az Arborétum közegébe: a tervezés és a kialakítás során az akadálymentesítést, a fenntarthatóságot és a környezettudatosságot egyaránt szem előtt tartották, a növénytelepítési munkákat is célzottan az Arborétum élővilágával hangolták össze.

2019 tavaszán egy különleges játszótérrel is bővült a park. Az új attrakciót, a Mese-teret a neves játszótér készítő Kő Boldizsár tervezte, aki nem csak hazánkban, hanem külföldön is elismert alkotó. Boldizsár a Mini Magyarországba is igazi képzőművészeti alkotást készített, amelyek nemcsak a gyerekek számára nyújtanak remek szórakozást, hanem a felnőtteknek is tartogatnak meglepetéseket. A nem szokványos játszótéri elemek, az egyedi fejlesztésű játékok, a sok-sok mesés elem, illetve gyönyörű színhasználat mind a Mini Magyarországot gazdagítják.

A makettpark folyamatosan fejlődik, így a mini Magyarországba időről-időre mindenkinek érdemes visszatérnie, hogy felfedezze az újdonságokat, újabb területeket barangolhasson be miniben.  Magyarország és a határon túli nevezetességek  gyerekbarát méretben egy helyen, felnőtteknek, gyerekeknek, családoknak és osztályoknak egyaránt kötelező országjáró program. A szarvasi Mini Magyarország nem csupán egy makettpark, de olyan élménypark, amely garantáltan maradandó emlékeket kínál.